Кабакчиев - теория за обратната зависимост между маркерите за темпорална ограниченост в глаголите и съществителните имена



В България смъртен грях е да можеш!


Този блог е в процес на създаване!


И той ще бъде посветен, най-общо казано, най-вече на онези българи, които с поведението си всеки ден и час потвърждават истинността на горната мисъл, приписвана на Стефан Стамболов! По-конкретно - съдържанието на блога ще представлява изобличение на невероятните беззакония, безобразия и дори изстъпления, които се извършват в така наричащата се българска академична общност и които напоследък станаха известни на цялото българско общество чрез три конкретни случая: БАН, Музикална академия, ЮЗУ. Още по-конкретно, в този блог ще бъдат изложени на публичен показ некадърността, невежеството и пълната бездарност на едно мнозинство в така наричаща се езиковедска общност в България, която в продължение на дълги години се опитваше да дискредитира името ми чрез потресаваща наглост и поради епохалната си завист.
Не очаквайте пълно описание на теорията ми за обратната зависимост между маркерите за темпорална ограниченост в (референтите на) глаголите и съществителните имена - това не би било възможно да се осъществи в един блог. Но тези, които се интересуват от въпроса - а те не са само специалисти по езикознание, ще получат насоки как да получат повече информация и да разберат същината на теорията. Не се стряскайте и от термините! Те са разбираеми - при подходящо обяснение, което аз ще дам.
Благодаря предварително за интереса ви!
Очаквайте постепенното изграждане на блога.

Красимир Кабакчиев

8 коментара:

  1. Краси, ето една информация в нета, която има връзка с твоята професионална област.
    Галя Маринова

    Британски учен призова за опростяване на английската граматика
    8 Септември 2008
    www.news.bg

    Професорът от Лондонския университет Джон Уелс, специалист по английска фонетика, предложи радикално да се опрости английската граматика, съобщи в. "Дейли Телеграф".

    Според Уелс, основно препятствие при научаването на английски език е фактът, че той не е фонетичен, тоест при него не действа принципа "пише се това, което се чува". Като положителни примери професорът е дал езиците фински, испански и италиански, а също и особения писмен английски език, който се използва в интернет форумите и изпращането на съобщения от мобилни апарати.

    Уелс призовава да се направи "по-логична" английската граматика и да се пише например "giv" вместо "give" (давам), "rivver" вместо "river" (река), да не се ползват апострофи ("its" или "it s" вместо "it`s"), и по примера на американците, да се използва буквата "z" в глаголите, производни от съществителни ("organize" вместо "organise" – организирам).

    Идеите на Джон Уелс не срещат разбиране сред болшинството специалисти по английски език, макар той да е един от редакторите на речника за произношение на авторитетната серия Longman. Широко застъпваното убеждение, че грамотността е преди всичко умение да се пише правилно, Уелс нарича "фетишизъм".

    ОтговорИзтриване
  2. Галя, благодаря много за тази публикация! Не я бях срещал.

    Но веднага обяснявам, че заглавието е неправилно. Идеите на Уелс са за промяна в правописа, а не в "граматиката". Правопис и граматика - това са съвсем различни неща, макар и за неспециалиста да са еднакви или сродни. (Дали причината за грешката е в превода на статията или другаде, не знам.)

    Не може за пет минути да се обясни горното, но все пак - ето моето кратко обяснение.

    Както вече казах, правописът не е граматика, а социална конвенция. А граматиката (погледнато глобално) е нещо много сложно - което е продукт на психофизиологята на човека и което не подлежи на "обществен контрол".

    Все едно в българския език да решим от утре да поставяме подлога в началото на изречението - както това е в общи линии в английския език. И дори да се приеме закон, според който това задължително да се прави, постепенно ще възникнат такива промени в българската граматика, които да компенсират поставянето на подлога в началото на изречението. Защото поставянето на подлога в началото на изречението не е "без значение". С други думи, това не е нещо произволно, а е от съществено значение за посланията, които хората отправят в комуникацията помежду си.

    Толкова като обяснение за пет минути. (И аз не мога да очаквам един инженер за пет минути да ми обясни принципите за построяване на един мост, нали!)

    ОтговорИзтриване
  3. Преди около 6 години се запознах със семейство еврейски мисионери.Сприятелихме се и отидох да живея в къщата им.Приеха ме като свое дете,искаха да приема фамилията им.
    С течението на времето станах свидетел на много неприятни сцени.
    Жената започна да ми обяснява,че ще бъде чест за мен да имам дете от съпруга й.При едно излизане тя купи банани на едно просещо циганче и започна да го опипва по половите органи,да го целува и показа явна сексуална възбуда.Минаваха хора,но никой не реагира.При една евангелизация опипваше пред мен и съпруга й други циганчета,той й направи забележка,но тя ни най - малко не се притесни.
    След случая с децата и предложението й за дете започнах да се страхувам.Мъжът й беше бивш еврейски разузнавач и твърдяха,че имат силни и влиятелни приятели по целия свят.Можели да ме унищожат-познавали приятелите и семейството ми.В Африка хората умирали по улиците и никой не ги погребвал,това щяло да се случи с мен и познатите ми.Мъжът й можел да направи каквото си иска с мен,имаха оръжие в дома си.Казах,че ще съобщя на полицията,но това не я притесни.Каза,че ще ме изкарат луда и никой няма да ми повярвя.
    След като се изнесох от дома им хора от църквата им минаваха покрай мен и ми се подиграваха казвайки:” Ще видиш какво ще ти се случи....”
    Една вечер кола препречи пътя ми и четири човека се нахвърлиха срещу мен,мои съседи ме обградиха за да ме защитят и така се прибрах.След известно време блъскаха по вратата на апартамента ми,но не успяха да влязат-знаеха,че живея сама.
    Веднъж излизайки от една аптека един добре облечен мъж с нова кола се нахвърли заплашително върху мен,няколко човека се намесиха и му попречиха да ме набие...
    Разбрах,че са се организирали и искали да ме унищожат!
    Не мога да се движа спокойно по улиците.Страхувам се!Исках охрана от полицията,но не ми осигуриха.
    Искам да защитя живота си на 38 години съм.
    ТЪРСЯ ВСЯКАКВА ПОДКРЕПА,съвети,защита.Полицията не се е ангажирала с нищо,дори някои от тях им съдействат.


    Може да ме подкрепите:http://www.facebook.com/group.php?gid=139332706108109#!/group.php?gid=139332706108109&v=info

    ОтговорИзтриване
  4. Красимире,
    Намерих първата възможност да ти се обадя чрез този коментар. Извън темата е, но си струва предполагам това информиране, освен ако не си разбрал. Снежана от випуска ни - 1978 г. е била убитата учителка в Габрово. Мина ми през ума, че това ще е наш съвипусник, но днес, когато видях снимката й във в. Телеграф, реших да ти се обадя за това. Лека й пръст.

    Русан Сертев, Ботевград, r_sertev@hotmail.com

    П.С. Чета иначе публикациите ти и все не можем да се видим. Успех.

    ОтговорИзтриване
  5. Оставете някаква друга и по-пряка връзка с вас на:

    iug@abv.bg

    Благодаря предварително!
    С ув.: К. Георгиев

    ОтговорИзтриване
  6. Много се извинявам, не бях влизал в този свой блог си дълго време - ще напиша и на двамата.

    ОтговорИзтриване
  7. Здрасти Краси ! Виж наистина трябва да напарвиш по-леден начина на връзка с тебе ! Аз освен антибандит съми убедийнер и ако искаш ще ти направя едни по-лести за намиране конттакти форми ! Не искам пари за това !

    Виж писал съм ти през дргия ти сайт ! Проблемите в систевата не може да се решат на парчу ! Ако това ще ти е интересна - аз съм по "рекордите" ! В другие пи блог сим ти пратил линк как така стана, че треснах предпазните клаузи по правъсието и вътрешен ред тук може да прочетеш за това http://www.petarbogdanov.com/cvrekord/svetovenrekord.htm

    И нали съм все по рекордите сега от 12 сетмепеври 2012 - съм притежател на нов световен рекорд . 336 (триста тридесет и шест )законотарущения на ГПК само с едно едноствено определение с три реда в което няма мотими, а заклинания и рещителни ! Мисля да направя две съдийки световно известни ! Те го засужават .

    Не може да се пише чрез тази ти форма ховече от 4000 знака иначе щях да ти пусна моите мерки за лечение на системата ! Те са стари като света

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за съобщението, много интересно, ще отговоря допълнително.

    ОтговорИзтриване